top of page
Junts contra l'assetjament.

 

El psicòleg i creador del programa TEI per a la prevenció de l'assetjament escolar, Andrés González Bellido ho té clar: aconseguir una bona convivència dins i fora de l'escola implica que tots, alumnes, professors i famílies hem d'implicar-nos. La nostra primera feina com a pares i mares és ensenyar als nostres fills que hi ha límits i que no sempre aconseguiran allò que volen, perquè la frustració és una part fonamental de l'aprenentatge.

De la seva experiència, primer com a professor i ara com a impulsor del programa TEI, González Bellido ha après que a totes les escoles hi ha conflictes que sovint deriven en violència de baixa intensitat: no deixar jugar a un altre, ignorar-lo, insultar-lo, amagar o fer malbé les seves coses... situacions que s'han de treballar no tractant d'enfortir la víctima perquè ignori, aguanti o es revolti, sinó mostrant a l'agressor quant de mal pot fer amb aquests comportaments.

El programa de tutoria entre iguals intenta que tots aquests conflictes, per petits que siguin, tinguin una resposta immediata: resposta de la víctima que pot demanar ajuda al moment al seu tutor, resposta del tutor, un alumne dos anys més gran, que immediatament demanarà explicacions a l'agressor. Si això no funciona, intervé el tutor de l'agressor, per fer veure al seu amic petit que el seu comportament no és acceptable... i així fins a arribar als adults. i en tots els casos, un missatge comú: això fa mal. Tolerància 0

Les famílies, va advertir el creador del TEI, hem de ser sempre el refugi on els fills se sentin segurs. Per això, si ens expliquen una situació que els amoïna NO podem ni dir-los que s'hi enfrontin -si fossin capaços, ja no ens demanarien ajut- ni intentar resoldre-ho per ells o elles. Escoltem-los i pactem amb ells quina és la millor manera d'avisar a l'escola d'allò que els està passant. I treballem, amb calma, amb constància i sobretot JUNTS per resoldre-ho.

bottom of page